5 rychlorad, jak na grilování

BBQ, Image: 165218437, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

 

Jestli nechcete číst sáhodlouhé, zaručené rady odborníků, tak teď se 90 vteřin soustřeďte…

1.

Každé grilování začíná správným ohněm, proto si ho nepleťte s pálením čarodějnic.

2.

Správný grilovací oheň vlastně není oheň, protože ten spaluje, ale žhnutí. A správně žhne jen kvalitní uhlí, ne koks z prodejní akce. Ne náhodou si v pražském Beef Baru vozí na jihoamerické steaky argentinské uhlí, která masu přidává specifické aroma i chuť.

3.

Nikdy taky negrilujte suché maso, v Česku tedy nejoblíbenější fláky jako kuřecí prsa nebo sušší kousky vepřového. Ty už jsou dávno ugrilované i bez grilování.

4.

Vždy radši grilujte tučnější maso, protože tuk masu na grilu dodá kouřovou chuť, aroma i šťávu. Z hovězího jsou nejlepší roštěnce nebo květová špička, z vepřového se na gril zase perfektně hodí španělské Iberico, které díky lokálnosti stojí i míň než domácí přeštické. To mi doporučil šéfkuchař Grand Cru Jan Punčochář a já mu za to pořád dlužím.

5.

A hlavně v hypermarketu nikdy nekupujte marinované maso. Hypermarketová marináda slouží hlavně k zakamuflování deficitní kvality příslušného masa. Podobně jako když vám v autobazaru chtějí prodat zánovní ručně lakované auto.

Petr Holec