(cocktail hour) Tom Collins

FEAST-04-19-TOM-COLLINS

V roce 1875 koloval v New Yorku malý vtip. Bavili se jím gentlemani po barech a šířilo se to rychleji než nahá fotka Kim K. Pokud vedle vás seděl někdo cizí, jen jste se ho zeptal, jestli zná Toma Collinse. Pokud řekl že ne, opáčili jste tím, že by ho dotyčný měl znát, protože o něm Tom prý vypráví opravdu hrozné věci.

Sklenice na Tom Collins by měla být hladká, ale tahle je hezčí a velikostně ideální. High ball Charles IV, značka Rückl.
Sklenice na Tom Collins by měla být hladká, ale tahle je hezčí a velikostně ideální. High ball Charles IV, značka Rückl.

Vtip zas tak vtipný není, ale byla to doba před meme a na druhou stranu to byl velice elegantní prank. Ne jako to, co se dnes dává na Youtube.
Nicméně, o rok později takhle přišla neznámá osoba do jednoho z barů a naštvaně hledala Toma Collinse. Barman, Jerry Thomas, už to nevydržel a namíchal jednoduchý drink. Vzal jen gin, citrónovou šťávu a sodu.
A tak vznikl drink, který u nás sice moc lidí nezná, ale měl by ho znát každý. Ač se obvykle považuje za letní a osvěžující drink, nikdo neříká, že si ho nemůžete dát kdykoliv.
Je k němu potřeba kvalitní gin. To je základ. Pro seznam nejlepších ginů si přečtěte článek tady.
Následně je potřeba citronová šťáva. Čerstvá je samozřejmě lepší, jen doporučujeme mít úplně čistou bez kousků dužiny. Ta potom lehce ruší celý drink. No a samozřejmě klasickou sodovku. Buď v láhvi ale pokud chcete být u míchání drinku echt cool, pořiďte si sifon. Obvykle se také do drinku přidává cukrový sirup.

Sifonová láhev na výrobu sodovky, značka iSi.
Sifonová láhev na výrobu sodovky, značka iSi.

Tom Collins se podává ve vysoké sklenici, kterým se dokonce říká Collins glass. Smícháte 3 díly ginu s ledem, přidáte 2 díly citronové šťávy, jeden díl cukrového sirupu a následně dolijete 4 díly sodovky. Celkově by měl drink mít asi 3,5 deci.
Servírovat můžete s plátkem citrónu a koktejlovou třešní. A bez brčka, želvy už jich prý mají dost.

Text: Václav Mensa.