(drink) Jak jsme blendovali – event ForMEN a Chivas Regal

EFEB9003

 BYLO TO OKOLO ROKU 1860, kdy ve Skotsku začínali míchat různé druhy whisky do takzvaných blendů. A trvalo to pouhých 159 let, než jsme se na blendování whisky vrhli i my, pánové z časopisu ForMEN. Během exkluzivního večera v doprovodu značky Chivas Regal jsme si namíchali nejen vlastní whisky, ale také jsme se ponořili do světa legendárního nápoje.

EFEB8788

MOŽNOST POD  dohledem whisky ambasadora Zdeňka Kortiše namíchat vlastní blend v pětihvězdičkovém pražském hotelu Le Palais, to zní lákavě pro každého. Když jsme s kolegy Tomášem, Honzou, Michalem a Matyášem spatřili stolky plné různých druhů whisky a před nimi všelijaké odměrky, míchátka a kapátka, trochu jsme znervózněli. Asi tak se cítil rudolfinský alchymista, když měl pro svého císaře vyrobit zlato. Zážitek jménem Experience the Blend od ikonické skotské whisky Chivas Regal je takovou hodinou chemie pro dospělé. V našem případě začal na přivítanou trendy skleničkou High Ball, tedy whisky se sodou. Tou chtějí Skotové porazit nepřátelský anglický trend konzumace gin&tonik.

EFEB8764

 

EFEB8966PO DŮKLADNÉ VÝUCE o samotném nápoji, procesu výroby, rozdílech v sudech a dějinách whisky nám Zdeněk nejdřív dal ochutnat pět různých chutí Chivasu. Od základního Lowland Grain přes ovocný Speyside a medovou whisky z Highlands až po kouřovou variantu z ostrova Islay. A dostali jsme za úkol pomocí všech těch alchymistických pomůcek namixovat – pardon blendovat – vlastní whisky podle naší chuti. A to nejen pod přísným okem Zdeňka, ale i poté, co jsme zhlédli video o masterblenderovi Chivasu, Colinu Scottovi. Ten whisky míchal víc než čtyřicet let, podle vlastních slov ovšem hlavně nosem.

EFEB8723

EFEB8799

EFEB8961

 

EFEB8948

 

 

 NAŠE VLASTNÍ BLENDY se od sebe dost lišily, každý to namíchal opravdu podle své chuti: někdo hodně kouřově, někdo spíš medově. Zdeněk Kortiš radil, kde ubrat, jak se třeba zbavit příliš dominance jednoho druhu a jak dosáhnout ucelené chuti. Můj vlastní brand – pojmenovaný na počest skotského obránce FC Liverpool Andy Robertson – ocenil Zdeněk jako takový, který se bude dobře pít večer po práci. A potvrdil to razítkem a podpisem. Myslím, že lahvička mého vlastního brandu doma dlouho nevydrží.

text: Jan Krčmář, foto: Tomáš Lébr