(drinks) Tequila a mezcal – kompletní průvodce

Tequila shots with lime sliceand salt, top view

Tequila si v poslední době získává lepší místo. Skoro se až zdá, že možná dostane za hranici ginu a stane se nejstylovějším drinkem. Tequila totiž nemusí znamenat jen black out a bolest hlavy ráno. Tequila naopak může znamenat kvalitu, dobré pití a také skvělé drinky. 

Jak vznikla Tequila?

Někde uprostřed pouště, kde skoro nic nic neroste, vyrostla jednou agave. A jako v každé jiné zemi, pár alkoholiků přemýšlelo, z čeho by se dal udělat alkohol. A tak zkusili dát do jednoho hrnce agave, kvásek a vodu. A ejhle, narodila se tequila. A pak někdo zkusil agáve udit na dřevě a narodil se mezcal. Konečně někdo použil lidskou vynalézavost na něco dobrého a ne na výrobu atomových bomb.

Druhy tequily

Tequila se dělí na zásadní tři druhy – blanco, reposado a anejo. Každý druh znamená jiný čas pro zrání. Respektive, jak dlouho je agave destilovaná.

Blanco tequila – obvykle zraje 2 měsíce

blanco tequila

Světlá tequila je nejmladší, měla by obvykle mít nejjemnější a svěží chuť s nenápadným náznakem citrusů nebo pepře.

Reposado tequila –  zraje asi jeden rok

reposado

Reposado znamená v doslovném překladu odpočinutá. Oproti blanco bude vonět sladčeji. Vanilka, karamel nebo sušené ovoce.

Anejo tequila – zraje asi 1 až 3 roky

anejo

Vzhledem k tomu, jak dlouho trávila v sudu, tato tequila má hluboké, až dřevité tóny. Můžete z ní cítit čokoládu, třešně, nebo přímo kvalitní dřevěný sud.

Co je nejlepší druh tequily?

Opravdu záleží na tom, co obvykle pijete. Jestli vám vyhovuje bílý alkohol – vodka, gin nebo bílý rum – bude vám vyhovovat mladá tequila. Jestliže si užíváte bourbon jako třeba Jack Daniel’s, nebo částečně vyzrálý rum, nejlepší bude reposado. A pokud chápete význam kvalitní vyzrálé whisky nebo si užíváte hlubokou chuť koňaku, Anejo bude ideální.

Jak pít tequilu?

Zapomeňte na panáky. I když to je standardní způsob, jak se u nás tequila pije, smysl je někde jinde. Usrkávat pomalu, stejně jako whisky, nechat ji na jazyku maximálně pět sekund a pak ať se plynule sklouzne. V tento moment ucítíte všechny tóny, pravou chuť a skutečně si drink užijete.

Co je mezcal? 

Mezcal je považován za sofistikovaného bratra tequily. Výrobní proces je ale jiný. Agáve se „udí“ na na různých druzích dřeva, než je zpracovávána dál.  Má tak mnohem hlubší chuť – až skoro do kouřova nebo do kadidla – a lehce vyšší obsah alkoholu. Může se pít úplně stejně, jako tequila, ale do drinků je nejlepší.

Náš tip je zkusit mezcal a mangový džus. Jeden ku dvěma, promíchat v shakeru s ledem. Na hranu sklenky dejte chilli. A jen si užijte dokonalost.

Text: Václav Mensa. Foto: Archivy značek.