(gastro) Klidný víkend v přírodě (uprostřed Prahy)

Salabka 4

Vypadnout na víkend ze standardního procesu práce a každodenního života je občas neuvěřitelně potřeba. Kdybychom žili za lepších časů, obvykle bychom odjížděli na pár měsíců za sluncem do letních domů, ale tou dobou nebyli pořádní zubaři, takže víkend bude muset stačit. 

Salabka je taková malá oáza přímo v pražské Tróji. Téměř na dohled od ZOO najdete budovu s dřevěnými trámy, dostatečně velkou vinicí všude kolem, elegantními pokoji a tím nejdůležitějším – gastronomií tak krásnou, že bere dech a chuťové buňky prožívají orgasmus.

Apartmany Salbka 5

Během korona karantény jsme se rozdělili na dva tábory. Jeden tábor dokoukal Netflix a v procesu dopil mezinárodní zásoby alkoholu. Druhý tábor oplýval kreativitou a produktivitou. Díky bohu se chef Salabky, Petr Kunc, neflákal. Připravil nové menu které podává ve velkorysých prostorách vinařské usedlosti.

amise bouches
amise bouches

Jaro, které jsme kvůli karanténě moc neprožili, zde můžete ochutnat. Předkrmy jsou lehké jako dech – mozzarella s melounem a koriandrovým olejem nebo siven s shiso listy, wasabi a domácí majonézou.

siven

siven

V hlavních chodech najdete jesetera s mrkví, zázvorem, bazalkou a kari. Králíka s plněnými kačenkami a cuketovým pyré, nebo bramborové nudle s houbovým krémem a lanýži.

V dezertech najdete krupicovou kaši s rebarborou a růžovou esencí nebo tonka parfait s praskacím prachem – ten, co si pamatujeme z lízátek. Případně si můžete dát barevné pralinky – každá je jiná a originální.

petit fours

Celé menu najdete na stránkách Salabky, můžete si vybrat z několika degustačních menu a celý zážitek je dokonale odpočinkový.

Salabka je skutečně místo vhodné pro opulentní tichý odpočinek, pokud nechcete přímo z města, nebo chcete návštěvu městské kultury provázat se spánkem v tichu a klidu.

Foto: Salabka. Text: Václav Mensa.