(gastro) Rostlinné pondělí – proč se zapojit do celosvětové kampaně?

main

V dnešní době se silně apeluje na omezení konzumace masa s cílem pozitivně ovlivnit zdraví a zmírnit ekologické dopady vysoké spotřeby živočišných zdrojů. Veganství a vegetariánství je stále populárnějším způsobem životního stylu, jedná se ale o velmi specifické způsoby stravování. Kampaň „Rostlinné pondělí“, která v různých podobách existuje již přes 100 let, neprosazuje vegetariánství nebo veganství jako takové, ale větší množství jídel z rostlinných zdrojů tak, aby byl jídelníček vyvážený. Pro začátek zařazením jednoho vege-dne.

Maso se stalo běžnou součástí jídelníčku až v 19. století díky průmyslové revoluci. Přesto byla na začátku 20. století průměrná spotřeba v České republice cca 16 kg na osobu za rok. Nyní je to 80 kg. Pokud tedy zavedete jeden „free“ den, spotřebujete o 11 kg masa za rok méně.

Dodržovat v dnešní době bezmasé pondělky, nebo i bezmasých několik dní, není vůbec složité. Krom toho, že dostupnost čerstvých veganských potravin je větší, než kdykoliv jindy, restaurací a podniků, které vege věci dělají je jak hub po dešti. Můžete z toho třeba udělat pondělní tradici – ochutnávání v různých restauracích. Je to o osobní volbě. Buď si k obědu zhltnete KFC bez jakékoliv výživové hodnoty, nebo si dáte indickou čočku se seitanem. Faktem zůstává, že veganské jídlo je nejpodceňovanějším elementem současného gastra.

Co jeden den zmůže?

Díky tomu, že budete jíst více rostlinné stravy, vám v jídelníčku zbyde méně místa na nezdravé potraviny. Pokud se zapojíte do rostlinných pondělků, začnete více uvažovat o svém jídelníčku. A tím se přiblížíte ke zdravému životnímu stylu. Informace, jak začít s rostlinnými pondělky, najdete na českých webových stránkách www.rostlinnepondeli.cz, kde jsou k dispozici nejen inspirativní pondělní jídelníčky na dva měsíce a informace o benefitech rostlinné stravy.

Důležité je také zastoupení vlákniny v rostlinném dni. Vláknina není důležitá kvůli tomu, že by tělu dodávala energii. Jejím úkolem je regulovat proces trávení a díky tomu pomáhá předcházet zácpě, hemoroidům nebo karcinomu tlustého střeva a konečníku. Spolu s nižší kalorickou hodnotou pomáhá udržovat hmotnost. I přes edukační kampaně „alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně“ jí má mnoho Čechů nedostatek.

Proč právě pondělí?

  • Pondělí představuje první den cyklu, který umožňuje nový začátek.
  • Zdravá pondělní životospráva pomáhá lidem dodržovat zdravý životní styl i v průběhu týdne.
  • Malé kroky mohou být základem udržitelných dlouhodobých změn ke zdravějšímu životnímu stylu.
  • Každé pondělí umožňuje nový začátek.
  • Víkend je nejvhodnějším dnem k přípravě jídla s předstihem.

Rostlinné pondělí má již více než 100letou tradici
Kampaň rostlinných pondělků začala již před více než 100 lety, kdy americký Úřad pro správu potravin (U.S. Food Administration) apeloval na snížení spotřeby klíčových potravin s cílem pomoci válečnému úsilí. Tehdy se zapojilo více než 13 milionů rodin. Důvody pro prosazování většího podílu rostlinné stravy v jídelníčku se od té doby změnily a větší význam nyní hraje zdraví a ekologický aspekt. Do znovuzrozené vlny kampaně se aktivně zapojila Británie (za projektem Meet Free Mondays stojí rodina zpěváka Beatles Paula McCartneyho), USA (např. the Humane Society of the US), Argentina (argentinský prezident Mauricio Macri) nebo Německo (Spolkové ministerstvo životního prostředí). Do České republiky přináší tuto kampaň pod názvem „Rostlinné pondělí“ značka Flora, která se dlouhodobě věnuje edukaci v oblastech zdravého životního stylu.