Hrozny hněvu Petra Holce: Hlavně lokálně

holec

 

Několik let už světu vládne dogma lokálních potravin, a to včetně vína. Často nemá vůbec nic společného s kvalitou, jde o pouhý marketing a reklamu. Před časem jsme si prostě řekli, že svět bude lepší, když všichni budeme konzumovat lokální věci, takže dnes v hypermarketech koupíte i českou zabijačku z Německa.

Zemědělští producenti včetně vinařů na tento módní trend logicky zareagovali i cenami: i nejhorší lokální výrobky prodávají jako specialitu a mnohdy i dráž než ty nelokální, i když odpadají náklady za dopravu. Obchodníci si prostě myslí, že se z nás stávají pitomci, sotva někam přijedeme, a že nás hned musí ztrestat. Byť nelokální může být i hodně relativní, jak jsem naposled zjistil v Levantu v italském kraji Ligurie.

Kromě výborného olivového oleje, který sem jezdí nakupovat i slavní italští šéfkuchaři, je tahle přímořská a turistická oblast známá hlavně lokálním Vermentinem, původně bílou vinnou odrůdou ze Sardinie. Vermentino z ní je krásně nahořklé, slané a minerální, zatímco to pěstované a vyráběné v Toskánsku bývá „tučnější“; na úkor slané minerálnosti bývá plnější, takže se hodí i k větším jídlům.

chianti-classico-ormanni

Ligurské Vermentino chutná někde mezi sardinským a toskánským, takže ho můžete pít jako osvěžující aperitiv i jako doprovod k předkrmům nebo rybám, plodům moře nebo bílému masu. Já si s ním v Ligurii vystačil celý týden. A to i proto, že jeho velkou předností je cena: dobrou láhev Vermentina koupíte v místním italském obchodě už za 8 až 12 eur, v supermarketu pak ještě několik dalších eur ušetříte.

Což se vám ale nepoštěstí, necháte-li se přesvědčit k páchání dobra a v záchvatu lokálnosti si koupíte skutečně lokální víno. V Levantu to znamená víno přímo z Levanta, protože Vermentino vyrobené z okolních ligurských vinic už do „lokální“ produkce občas nepočítají. Mně do místního vína několikrát zkusila dotlačit mladá prodavačka, když mě místo Vermentina odkázala na regál  obsahující „lokální“ vinnou produkci.

Jednou jsem ji poslechl a místní víno zkusil. Nepřekvapivě bylo horší než ligurské vermentino z nedalekých vinic. Nepřekvapivě taky stálo o dobrých pět eur víc, což není úplně málo: ve stejném obchodě koupíte Vermentino, které vám udělá radost, už za necelých sedm eur. Plyne z toho dvojí ponaučení: zaprvé nikdy nevěřte tomu, že lokální znamená lepší. Není to pravda a svět stejně nezachráníte.

A zadruhé určitě zkuste Vermentino, pokud ho ještě neznáte. I v Česku už koupíte slušnou láhev (sardinské na makro.cz, několik druhů na global-wines.cz a výjimečné toskánské Pagliatura od Fattoria di Magliano za 380 korun).