Hrozny hněvu Petra Holce: Hledá se český Parker

Comic-book-cover

holec

Petr Holec je naším expertem na víno, který si nebere žádné servítky!

Každý milovník vína dobře zná jméno Roberta Parkera. Americký právník, z nějž se během let stal vlivný i obávaný vinný kritik, má pořád sílu „udělat“ víno. A to jak v dobrém, tak i ve zlém: tedy buď mu svými vysokými body (hlavně nad 90 bodů ze 100) pomoct, nebo ho naopak těmi nízkými navždy zničit. To samozřejmě platí víc v Americe, kde má jeho publikace Wine Advocate větší sílu než třeba v Evropě. A navíc jde hlavně o drahá vína, především bordeaux. U moldavského sudu v českém vinném šenku se o Parkerovy body nezajímejte.

Když letos Parker oznámil, že přestává hodnotit nová bordeaux pro trh en primeur (vína prodávaná ještě před uvedením na trh), napadlo mě, jak moc Česku stále chybí nějaký Robert Parker. Můžete ho milovat i nenávidět nejen za to, že svými vysokými body určitě přispěl k popularitě mohutných, ovocných a vysokoalkoholických červených bomb, od kterých se nyní svět naštěstí znovu vrací k příčetné chuti, jedno ale Parkerovi nikdo nikdy nesebral: absolutní nezávislost.

Netypicky pro Američana dokonce odmítal i veškerou inzerci spojenou s vínem. Nepeněžil takhle své soudy, řekli bychom u nás. V Česku je to samozřejmě úplně naopak. Víceméně všechny tuzemské vinné časopisy lžou o svém skutečném nákladu, aby si v nich někdo – nejčastěji hezky česky pod cenou – vůbec zaplatil reklamu. A když už to udělá, objeví se pak jeho vína v nějakém „nezávislém“ hodnocení. Řečeno s Parkerem překvapivě dostanou 96 bodů. Možná jsme opravdu země příběhů, jak říká státní reklama na Česko.

Stejné ale bohužel platí i pro tuzemskou komunitu předních sommeliérů a degustátorů. Jedním z mála těch skutečně nezávislých je například Pavel Chrást, což znamená, že se musí hodně ohánět, aby se uživil. Většinu našich známých sommeliérů platí buď hypermarkety, nebo obchodníci s vínem, takže pak v médiích prodávají jejich vína a ne svůj nezávislý názor, za ten je nikdo neplatí. Proto ho od nich zpravidla uslyšíte jen v soukromí u vína.

Někdy je to až komické – nebo spíš tragikomické. Když jsem nedávno dělal rozhovor s naším nejlepším sommeliérem, začal najednou chválit Bohemia Sekt. Nechválil sice klasickou sladkou bohemku, u níž určitě nechcete vědět, z čeho ji zrovna namíchali, ale dražší řadu nazvanou Prestige brut. Hlavní rozdíl mezi „bohemkou“ a Prestige brut je zhruba v tom, že dražší řadu aspoň dělají z vinné révy, zatímco… Bingo, zjistil jsem záhy od jiného sommeliéra: Bohemia Sekt sponzoruje soutěž o nejlepšího sommeliéra, takže…

Zlatý Robert Parker.

CO PÍT

Folonari Valpolicella Ripasso 2008. Tohle je skutečný příběh. Během nákupu uzenin a sýrů v italském deli La Capannina na Letné jsem zabíjel čas u regálů s vínem a náhodou tam objevil tohle „malé Amarone, jak se ripassu říká. Zarazil mě poměrně starší ročník a tak jsem vzal na zkoušku lahev. Druhý den jsem byl zpátky pro celý karton. Víno už je slušně vyzrálé a čokoládově hebké, stále si ale udržuje intenzivní aroma. (450 korun, www.lacapannina.cz)

Chablis Premier Cru Sébastien Dampt 2014. Co chcete od chablis? Každý v něm určitě hledá své vlastní chuťové nuance a nejen sommeliéři na vás rádi spustí své lyrické oblačné věty, jimž nikdo nerozumí. Nevadí: dobré chablis musí být hlavně slané, ocelové a minerální a tohle přesně takové je. A mimochodem: dostalo 91 bodů od Parkera! (597 korun, www.grandcru.cz)

395-1508-collection-rv-ps

Ryzlink vlašský 2015 Zámecké vinařství Bzenec. Vlašský ryzlink sice nemá geneticky nic společného s ryzlinkem, tohle víno řady Collection 1508 je ale oficiálně nejlepším vínem ČR pro rok 2017. Neboli Šampionem Salonu vín, jak rozhodla porota ve Valticích. Buďte porotou sami sobě a posuďte sami. (249 korun, www.zameckevinařstvi.cz)

ob_962592_chablis-1er-cru-les-vaillons-pf