Hrozny hněvu Petra Holce: Zase ten Coravin

maxresdefault

I český svět vína dobývá nová pomůcka. Jmenuje se Coravin, vymyslel ji americký fyzik Greg Lambrecht a zhruba řečeno zpřístupňuje i nejdražší víno chudším lidem. Coravin totiž není nic jiného než dutá jehla, co projede zátkou lahve, vytáhne z ní jen malou dávku vína, z bombičky dovnitř foukne inertní plyn a vše se záhy zacelí tak, že zbytek lahve vydrží i několik měsíců. Všichni si tak občas můžeme udělat radost i fakt „velkým“ vínem, protože nemusíme platit celou lahev.

coravin-wine-access-system-model-2-elite-silver-126122

Coravin proto nejen v Česku, kde obchod s vínem stále připomíná dálnější Východ, nahrazuje jiný dusíkový systém na uchovávání vína – mnohem dražší Enomatic. Jen pro srovnání: zatímco třeba ve vinném baru Grand Cru nedávno zaplatili za Enomatic téměř čtvrt milionu korun, Coravin koupíte už za 6000 korun. Veřejná služba lidem, dalo by se říct. Jenže jak už to u nás bývá, dobývá i Coravin Česko po česku. Nebo hezky česky, jak dnes říkáme nejen v gastronomii.

Coravin je stále rozšířenější i ve vinných zemích jako Itálie nebo Francie. Když ale přijedete třeba do piemontského Barola, kolébky slavného a taky ne úplně levného stejnojmenného „Krále vína“ a „Vína králů“, nabídnou vám obvykle z Coravinu skutečně exkluzivní vína; tedy nejen ta od předních vinařů, ale i ta fakt starší, protože ta mladší a levnější se prostě otvírají běžně. Ostatně vína se dělají na pití a ne na ozdobu v obývákové stěně z Ikey, když potřebujete fotku na Instagram.

V Česku se Coravin často používá jinak: s jeho pomocí se rozlévají i úplně obyčejná a mladá vína, která má každá slušná restaurace i vinotéka otevřít jen s pomocí vývrtky. Naposled mě takhle zaskočil číšník v jinak výborném MG Restaurantu v Bezděčíně u Mladé Boleslavi, když mi s Coravinem v ruce obřadně naléval mladý italský pinot bianco. Pro jistotu jsem se podíval do menu, abych nepil na dluh. Pod kolonkou Coravin skutečně nabízeli jako něco extra i podobná vína (od 500 korun výš měli i dražší).

Vína po skleničce „Coravin“ nabízejí i v populárním Vinografu nebo restauraci Il Giardino, jehož sommeliér mi potvrdil, že jsou velmi populární. Coravin používají i v Grand Cru baru, jeho manažer Jakub Čebiš se ale jen pousmál české praxi. Ani tady vám s Coravinem zřejmě neotevřou padesátileté Chateau Margaux, stejně tak jim ale stačí obyčejná vývrtka, aby vám otevřeli základní sauvignon blanc.

Petr Holec

 

Snímek obrazovky 2017-08-08 v 21.33.51