(jídlo) Vidličky & nože Petra Holce

Snímek obrazovky 2019-01-09 v 18.13.31

Do roka a do dne, říká se. Je to přesně rok, co jsem snad poprvé v životě pochválil Vinařský fond za důstojnou vinnou akci. Konala se ve výborné pražské restauraci Mánes a šlo o párování moravských vín k našim moderně pojatým tradičním jídlům. Výběr vín sice vedl sommelier Tomáš Brůha, který své vinné znalosti sbíral v Bohemia Sektu, takže z něj pořád lehce čpí „demíčko od Bohemky“, k některým chodům se ale s vínem celkem refil. Nebo téměř, řekněme. Teď ovšem přišla zlá pomsta, po níž už svět nikdy nebude stejný, jak se taky říká: Brůha natočil pro Vinařský fond reklamní video s tématikou párování vína a jídla. Jmenuje se víno a smažený sýr – ano, bohužel čtete fakt správně – a nejvíc ze všeho připomíná reklamu na totální zničení reputace Vinařského fondu. Tedy jestli je vlastně co ničit. 

„Dehonestace, vrchol, majstrštyk,“ reagují na to někteří tuzemští sommeliéři, vinaři i obchodníci s vínem. A mají svatou pravdu. Brůha není žádný velký herec a s kamerou si úplně nerozumí, video „smažák&víno“ proto vypadá spíš jako nějaká gerila, jíž někdo vpašoval na stránky Vinařského fondu, aby mu na zimu pořádně zatopil. Přesto v ní dobře poznáte přinejmenším smažák s řádnou dávkou majonézy či tatarky, což jsou dva nejspolehlivější zabijáci vína. Dostatečně „hustá“ na ně je snad jen nejsladší bohemka, důsledky takové kombinace si ale přičtěte sami. Jinak ale samozřejmě všichni dobře víme, že smažák s tatarkou musíte zalít pěti pivy, chcete-li mluvit o důstojném „pairingu“. 

Nejhorší ale je, že nejde jen o Vinařský fond, jemuž naši vinaři povinně odvádějí „desátky“ z každého prodaného litru vína, takže si video smažák&víno vlastně platí ze svého. Brůhu jsem nedávno potkal i v luxusní pražské restauraci Grand Cru, kde při degustaci rozléval její „dvorní“ šampaňské Deutz, což je jeden z předních šampaňských domů. Tenhle bodrý chlapík, co při degustacích rád dokola točí jeden stejný vtip, evidentně vůbec nechápe, že buď točíte smažák&víno, nebo rozléváte šampaňské. Režisér Zdeněk Troška přece taky netočí opery. I když: spíš to bohužel nechápou ti, co Brůhu najímají. To ale v Česku bohužel není problém jen vína. Prémiové zboží tady často prodávají hodně „neprémioví“ lidé.