(jídlo) Vidličky & nože Petra Holce. Tresčí hody

Snímek obrazovky 2019-01-09 v 18.13.31

KDYŽ NA TRESKU, TAK NA KAMPU

Už je z toho každoroční zimní tradice, která se letos koná už podeváté. Hned, jak se smí ve Skandinávii lovit delikátní polární treska, která migruje v chladných vodách za Polárním kruhem, pořádají v pražské restauraci Kampa Park „tresčí hody“. Z tresky se sice v Británii dělá i populární pouliční fish&chips, které slouží i jako noční prevence kocoviny, tahle ryba má ale tak skvělé maso, že si ji cení i ve finediningových restauracích všude na světě. Navíc majitel Kampa Parku Nils Jebens pochází z Norska, takže bez tresky by to v jeho podniku stejně nešlo.  

A ve Skandinávii se překvapivě při sestavování tresčího menu inspiroval i šéfkuchař Kampa Parku Marek Raditsch, ovšem nejen tam. Třeba známá omáčka XO beurre blanc, jíž dává k pečené tresce s jemnými pórkovými raviolami, kapustou a fava fazolkami, pochází Hongkongu a jejím základem jsou sušené plody moře, chilli, zázvor a česnek. Tedy to nejlepší, svého druhu svatá trojice gastronomie. Raditschova pečená treska je tak šťavnatá a křehká, že sotva drží pohromadě. Hlavnímu chodu nicméně předchází amuse bouche z jemných tresčích jater s jarní cibulkou, citronovým gelem a nepálským pepřem a hlavně i výborná hebká a osvěživě štiplavá krémová polévka připravená „po thajsku“ s kokosovým mlékem, citronovou trávou a zeleninou. Kdybyste náhodou chtěli usínat nebo se i jídla zbytečně moc zasnili, tak tahle polévka vás určitě rychle probere! Lehké, ale syté menu končí typickým dánským dezertem z mandlové rýže podávané s mandlovou granolou, lesními plody a sorbetem z ostružin. Kompletní tresčí menu stojí 1 450 korun a v Kampa Parku bude k dispozici do 29. února. (www.kampapark.com)