(jídlo) Vidličky & nože Petra Holce

Snímek obrazovky 2019-01-09 v 18.13.31

Přiznávám, nejsem fanoušek kultovních Hvězdných válek. Nejspíš mi na tohle sofistikované sci-fi chybí správná fantazie. Hvězdné války v Bellevue, to je ale něco jiného! Na ty moc fantazie nepotřebujete, jejich koncept je dost prostý: dva michelinští kuchaři si to v kuchyni rozdají o vaši přízeň, když každý z nich připraví vlastní degustační menu. V půlce dubna se takhle utkali Ital Massimiliano Musso s Francouzem Alanem Geaamem a ani se nedivím, že na večer bylo vyprodáno. Vybrat totiž mezi nimi vítěze je stejná fuška jako rozhodnout, jestli je lepší fotbalista Messi nebo Ronaldo. Oba to s míčem umějí o něco líp než Milan Baroš, zřejmě náš nejlepší fotbalista bez míče.

Star Wars v Bellevue nejsou úplně volný styl, žádné MMA. Menu má přece jen jisté mantinely dané vedením restaurace, co musí obsahovat. Přesto dává šéfkuchařům dost volnosti. První letošní Hvězdné války u mě vyhrál Musso, jenž vaří v rodinném piemontském podniku: jeho volská oháňka s kysaným zelím a citronem, treska s dýní, zázvorem, citronovou šťávou a Amerettem i srnčí s červenou řepou a ibiškem prostě přehrály Francouze. Ten sice používal víc ingrediencí, coby správný Ital vyznávající jednoduchost ale Musso vždycky nechal naplno zahrát tu hlavní – a to perfektně. Fotbalovou terminologií na to šel bez zbytečných kliček a podobně jako Antonín Panenka prostě zavěsil přímo doprostřed branky. Jen jednou u mě vyhrál Geaam a to se svými foie gras, což ani moc nepřekvapí. Kdyby ho měl i s touhle fracnouzskou národní delikatesou nesoucí francouzské jméno porazit Ital, musela by si Francie nejspíš znovu přijít pro část Itálie jako kdysi Napoleon.  

Star Wars v Bellevue sice oficiciálně končí v půlce dubna, jejich duch ale v restauraci s nejhezčí vyhlídkou v Praze zůstane. Hosté totiž jednotlivá jídla hodnotí a otisk těch nejpopulárnějších zůstane nějakou dobu v menu.