(pití a zdraví) Červené víno, nejlepší věc pro vaše tělo? Už ne tak docela…

Na chvíli odložte sklenici vína a dávejte pozor. Nejnovější výzkum od docenta z Kalifornské státní polytechnické univerzity Mikea McCullogha ukázal, že craftové pivo je pro tělo zdravější než červené víno. A tady je odůvodnění.

„Všichni víme, že sklenka vína je dobrá, ale ukazuje se, že craftové pivo je lepší. Má v sobě víc dobrých věcí,“ vysvětlil McCullogh pro American Academy of Pediatrics. Tyto „dobré věci“ zahrnují niacin neboli vitamín B₃ a pivovarské kvasnice, o kterých je známo, že snižují špatný cholesterol.

Věda si stojí za tím, že by se mělo pít craftové pivo a nikoli standardní, protože je méně pasterizované v masové výrobě. „Pokus si dáte craft beer, snižují se vaše příznaky srdečního onemocnění nebo cukrovky 2. typu stejně, ne-li o něco víc, než po červeném víně,“ má jasno profesor.

A co si vůbec pod pojmem craft beer představit? Řeč je o boomu minipivovarů, které tvoří pivo s opravdovou chutí, u něhož se tolik nehledí na cenu surovin a za jehož výrobou stojí velký podíl ruční řemeslné práce.

Takže chlapi, je čas vzít nohy na ramena a upalovat do mimo mainstreamových pivovarů na jedno. Ale fakt na jedno pro vaše zdraví. Ne se zruinovat do němoty…

Text: Erik Krajdl