Punč is not dead!

lumberjack-shirt-look-men-

Venku udeřily první mrazy a stále častěji už ráno místo po lehkých svrchnících automaticky saháme na věšák po pořádném kabátu. Kdo dojíždí do práce autem a nemá privilegium garážového stání (nebo nezávislého topení), může se těšit na každodenní otravné oškrabování oken u vozidla, ty, co používají hromadnou dopravu zase čeká atletická disciplína „klouzání se k zastávce MHD v rámových botách s koženou podrážkou“. Dny trvají ostudně krátko a jsou plné šedi. Zima se blíží a to má (kromě zimních sportů – hurá!) opravdu málo světlých bodů.

V redakci se ale na zimu těšíme. A máme pro to pádný důvod. Po svatém Martinu oficiálně otevíráme punčovou sezónu. Ne, nepředstavujte si dryáky, které se nám snaží naservírovat stánkaři na náměstí každé Vánoce. Mluvíme o pořádném punči pro opravdové chlapy. Chcete mít taky důvod těšit se na zimní měsíce? Tady je naše receptura:

Budete potřebovat:

  • 3 litry jablečného moštu (ideální je domácí, pokud nemáte, kupte co nejkvalitnější)
  • 1 litr jablečného kompotu (prostě rozvařte dvě na kostky nakrájená jablka v litru vody)
  • Koření (několik tyčinek skořice, hřebíček, pár kuliček pepře – to je tajemství úspěchu, vanilkový lusk)
  • Čerstvý, nadrobno nastrouhaný zázvor (třeba 4 polévkové lžíce)
  • 1 litr pořádného tmavého rumu (Tuzemák nefunguje, ale Zacapa to opravdu být nemusí. Kolem 400 korun za láhev je ok)
  • Máslo
  • Opravdu velký hrnec, cedník, džbán a sporák nebo ohniště.

No a co teď s tím vším?

Rozdělejte oheň koření v hrnci lehce orestujte. Opravdu lehce, jen ať zavoní. Potom přilijte mošt, kompot a přidejte zázvor. Přiveďte pomalu k varu. Jakmile směs vře, ztlumte plamen a vlijte celou láhev rumu. Z plamene hned odstavte, ať se vám nevypaří alkohol! Do grogu se přidává z nějakého důvodu máslo a my nevidíme důvod, proč to nezkusit i u punče. Samozřejmě ne celou kostku, ale na závěr rozpusťte v punči kousek másla.

Přes cedník slijte punč do džbánu a okamžitě podávejte. Punč servírujeme přátelům v omlácených porcelánových hrncích různých vzorů a velikostí, nebo v otlučených plecháčcích. Na zdraví a na zimu!


Text: Štěpán Molitor

Foto: Pinterest