(rozhovor) Zdeněk Pohlreich o automobilech, nejlepších restauracích světa i tom, co by nikdy nepozřel

Pohreich_internet_res24

,,Pokud vídám různé záběry asijských street foodů, jako smažení pavouci a tak, dělá se mi na nic,” říká Zdeněk Pohlreich.

Pohreich_internet_res07

Jak často vaříte pro sebe a svoji rodinu?
Pokud jsme doma, tak vlastně pokaždé, kdy mám možnost. Je to moje oblíbená činnost.
Jaké jídla má od vás rodina nejraději?
Vede pasta/těstoviny, které mají moc rádi kluci, pak různé saláty, občas burger, v létě pak něco z grilu či rožně.
Existuje nějaký pokrm, který byste nikdy nepozřel?
Pokud vídám různé záběry asijských street foodů, jako smažení pavouci a tak, dělá se mi na nic. Nebo hadí srdce v kořalce, či býčí oko a tak, to bych fakt nedal. Pořad jako dělá Andrew Zimmern v Americe, to by nebylo nic pro mě.
Myslíte si, že vaří lépe ženy, nebo muži?
Profesionálně určitě chlapi, to je jasný. Ale na jihu Evropy dělají ve spoustě restaurací ženy a taky je to úplně v pořádku.
Kde na světě si nejvíce pochutnáte na jídle?
Tam kde je mi dobře a je dobrá společnost. Geograficky je to Španělsko a Japonsko, eventuelně Thajsko. Ale ono je něco dobrého všude.
Nejoblíbenější restaurace na
L’Atelier Joel Robuchon v hotelu Pont Neuf v Paříži. Hned za ním Tickets Alberta Adrii v Barceloně.

Pohreich_internet_res16

Připravujete štědrovečerní večeři vy, nebo vaše žena?
Dělám to celé já a moc rád. Polévka, kapr, salát, to je moje. Ale stačí mi to jednou za rok.

Říká se, že Lexus není jen auto, ale i životní styl. Co máte podle vás vy a Lexus společného?
Myslím si, že ani Lexus, ani já nejsme tuctová značka, obdiv k Japonsku nás jistě spojuje taky.

Jsou auta taky vaše vášeň?
Zdaleka nedosahuji úrovně mého syna Honzy, to je prostě pacient. Já mám auta rád, jako každý chlap, ale když jsem viděl nejnovější verzi kupé LC500 v provedení convertible, automaticky jsem začal prohlížet stav svého účtu. Myslím, že ho musím mít, přestože ho vůbec nepotřebuju.
Co o víkendu uděláte radši? Sednete si za volant a odjedete na výlet, nebo uvaříte nějaké
Já řídím rád a celou svoji televizní kariéru jsme si odjezdil sám. Pro mě v tom není rozdíl, řídím rád a vařím taky rád. Auto je součástí mého života stejně jako vaření.
Změnila se už konečně česká gastronomie k lepšímu? Co je teď největší trend?
To víte že jo. Já bych řekl, že se strašně zlepšuje pojetí fast foodu, ale hlavní změna je, že je to neskonale pestřejší, než kdykoli předtím. Myslím, že je to lepší, než za té tolik opěvované první republiky, rozhodně má k tomu přístup daleko víc lidí. Je to pochopitelně dobrá ekonomika a dobré restaurace jsou spojené nádoby. Myslím, že to vůbec není špatný jakkoli spousta zoufalých podniků se stále drží nepochopitelně nad vodou.
V jakém modelu teď jezdíte a co na něm oceňujete? Jaký nový model vás teď čeká?
Mám nejnovější Lexus ES 350 H, novinku letošního roku, na kterou jsem přesedlal po několika letech s božskými modely GS450 H . Rychle jsem si zvykl na změnu, to auto je skvělé, jak už to asi jinak u Lexusu nemůže být. Najeli jsme spolu už 20 000 KM během pár měsíců a je nám spolu dobře. Co mě čeká nevím, ale v případě Lexusu z toho nemám vůbec obavy.

Na video se Zdeňkem o japonské kuchyni i autech se můžete podívat zde.